22 Kasım 2021 tarihinde Paris’te yapılan UNESCO Genel Kurulunda 193 üye ülke tarafından her yıl 6 Ekim gününün Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü olarak kutlanılmasına oybirliği ile karar verilmiştir.
Jeoçeşitlilik, üzerinde yaşadığımız ve bizlere her yönüyle ev sahipliği yapan dünyamızın geçmişinin sessiz tanıklarını temsil eder. Mineraller, kayalar, süs taşları, fosiller, madenler, topraklar, mağaralar, şelaleler, kanyonlar, nehirler, kıyılar gibi her türlü yeryüzü şekilleri, jeolojik, morfojenik, hidrolojik olaylar ile oluşmuş her yapı ya da olay jeoçeşitliliğin birer parçasıdır.
Jeoçeşitlilik aynı zamanda jeoparkların en önemli zenginliğidir. Jeoparklar ise sahip olduğumuz bu jeolojik değerlerin biyolojik ve kültürel zenginliklerimiz ile birlikte harmanlanarak doğa koruma, doğa turizmi aracılığı ile halkın hizmetine sunulmuş alanlardır. Koruma, eğitim ve turizm faaliyetleri ile yerel halkın sürdürülebilir ekonomik kalkınma sağladığı alanlar olmaları nedeniyle son yıllarda tüm dünyada önemsenmekte ve sayıları her geçen gün artmaktadır. UNESCO Jeoparkı statüsü bir jeoparka uluslararası kalite ve marka sunmaktadır. Günümüzde UNESCO Küresel Jeopark Ağına 46 ülkeden toplam 177 jeopark üyedir.
İlimizde çalışmaları başlayan Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı UNESCO Küresel Jeopark Ağına dâhil olmak için hazırlıklarını yürütmektedir. Ziyaretçilerinde heyecan uyandıran kanyonları, mağaraları, şelaleleri, göz kamaştırıcı koyları, önemli jeolojik değerleri, zengin biyoçeşitliliğe sahip ormanları ve kültürü ile Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı dikkate değer bir potansiyele sahiptir.
6 Ekim Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü kutlu olsun…